Welcome, Guest. Please Login or Register.
Apr 18th, 2014, 5:50pm


News:

Home Home Help Help Search Search Members Members Login Login Register Register



   944Online Forum
   944 Forums
   944 S 2.5
(Moderators: XxSteve944onlinexX, IAN - 944ONLINE, JAMIE944)
   1988 944S - Crank Sensor ???
« Previous topic | Next topic »
Pages: 1  Reply Reply Notify of replies Notify of replies Send Topic Send Topic Print Print
   Author  Topic: 1988 944S - Crank Sensor ???  (Read 870 times)
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
1988 944S - Crank Sensor ???
« on: May 25th, 2012, 1:18pm »
Quote Quote Modify Modify

Thanks for the quick replies...  
1987 Porsche 944S 2.5
 
No Start, no spark, no fuel, no tach bounce.
 
 
 
-Kevin
 
« Last Edit: May 30th, 2012, 9:11pm by Allman » IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Danhiman
944online Forum Full Member
***




I love Forum 1G - SP1!

   
WWW Email

Posts: 253
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #1 on: May 25th, 2012, 10:02pm »
Quote Quote Modify Modify

Yes there is a bracket attached to the block. I think its hard to tell if its actually a bracket or not with the engine in. I just looked at my spare engine. Only one crank sensor on the s as well.
IP Logged

944s 1988 India Red Wifeys
944 1985 Gun metal gray sold
944S 1987 Diamond Blue, Mine
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #2 on: May 25th, 2012, 10:41pm »
Quote Quote Modify Modify

Would you mind sending me a picture of the bracket with the sensor installed. I think someone must have removed the bracket, because there isn't one on the housing... just a sensor.
IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Danhiman
944online Forum Full Member
***




I love Forum 1G - SP1!

   
WWW Email

Posts: 253
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #3 on: May 26th, 2012, 12:16pm »
Quote Quote Modify Modify

Look up Speed and reference sensor on Clarksgarage. The pic shown is close to the S model, but with only one sensor. Pm me your email and I can send pictures of the bracket. I can'T really take pictures of it on the installed engine because their is no room. I would have to dis assemble some stuff or get creative.
« Last Edit: May 26th, 2012, 12:17pm by Danhiman » IP Logged

944s 1988 India Red Wifeys
944 1985 Gun metal gray sold
944S 1987 Diamond Blue, Mine
mb944S
944online Forum Newbie
*



I love Forum 1G - SP1!

   


Posts: 5
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #4 on: May 29th, 2012, 3:59pm »
Quote Quote Modify Modify

Hi, ive just literally changed my crank sensor on my 944s 16 v this evening and when i did you can vaguely  make out a bracket on the bell housing but it is very small and quite hard to see. Hope this helps ?
IP Logged
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #5 on: May 29th, 2012, 9:23pm »
Quote Quote Modify Modify

Ok guys thanks for the help on the bracket.
I have another question now and I hope someone has experienced this before.
 
Like I said earlier I have a customer that is trying to get this car running and I have been helping where I can.
 
Diagnosing a no spark no fuel situation and was following clarks-garage fuel-16 trouble shooting chart.
 
Got to the section of checking pin 35 and pin 18 for voltage with key on and no voltage. Checked for continuity from relay terminal 87 to pin 35 and 18 .. no continuity.  
I know we have to start tracing wires and we confirmed continuity from the relay box to right at the firewall... but nothing pass that point.
We also noticed that there wasn't any red/yellow wires going to the 35 pin connector which is strange.
our next move Is to track that wire down, but I wanted to know if anyone has experienced this issue and if there is anything we should be looking for at this time in our diagnosis.
 
..Thanks
« Last Edit: May 29th, 2012, 9:24pm by Allman » IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Danhiman
944online Forum Full Member
***




I love Forum 1G - SP1!

   
WWW Email

Posts: 253
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #6 on: May 30th, 2012, 11:37am »
Quote Quote Modify Modify

Did you Check the DME relay?
IP Logged

944s 1988 India Red Wifeys
944 1985 Gun metal gray sold
944S 1987 Diamond Blue, Mine
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #7 on: May 30th, 2012, 11:39am »
Quote Quote Modify Modify


 
« Last Edit: May 30th, 2012, 8:28pm by Allman » IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Danhiman
944online Forum Full Member
***




I love Forum 1G - SP1!

   
WWW Email

Posts: 253
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #8 on: May 30th, 2012, 5:26pm »
Quote Quote Modify Modify

I had a similar issue, ended up being the jumper wire for the factory alarm.
IP Logged

944s 1988 India Red Wifeys
944 1985 Gun metal gray sold
944S 1987 Diamond Blue, Mine
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #9 on: May 30th, 2012, 9:07pm »
Quote Quote Modify Modify

Thanks for the heads up, but this one doesn't have a factory alarm.
 
Ok so I finally got a chance to look at the vehicle myself and found out that the wrong unit was being tested. The ABS control module (35 pin) was being tested at the connector instead of the DME Module.
 
When I pulled off the connector to the DME module everything started to make sense.
 
The car is actually a 1987 944S 2.5 DOHC.
with One speed sensor in the bell housing, and a Hall effect sensor behind the camshaft housing, and an ignition final stage module.
 
I checked for power to pin 37 on the DME connector and power was there KOEO. So the signal from the DME relay was valid.
 
I then checked the Speed sensor at the DME connector pins 48 and 47 with my lab scope.
KOEC I had a nice waveform indicating the sensor was ok. I checked it at the Speed sensor connector 1 and 2 as well and got the same results. And the resistance at pin 1 and 2 on the connector was 900 ohms. - All in spec.
 
I then checked the Hall effect sensor at the DME connector pins 31 and 8 with my lab scope. KOEC I had no signal. I then went right to the Hall effect sensor connector and tested pin 1 and 2 and had the same results, no signal. Totally aware of the fact that the cam might not even be turning I removed the cover and confirmed that it was. Tested the sensor for resistance and it was open
 
I will have my guy replace the sensor and report back to those who may be interested.
 
« Last Edit: May 30th, 2012, 9:09pm by Allman » IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Allman
944online Forum Junior Member
**



Mugsy

   
WWW

Posts: 89
Re: 1988 944S - Crank Sensor ???
« Reply #10 on: Jul 9th, 2012, 9:32am »
Quote Quote Modify Modify

It ended up being a bad computer.
 Grin
 
No evidence of water intrusion, just a burnt smell
from the circuit board.
 
IP Logged

84 Porsche 944 - Mr. Mugsy
F#$@$%! Classy...
Pages: 1  Reply Reply Notify of replies Notify of replies Send Topic Send Topic Print Print

« Previous topic | Next topic »

Visit our home page at:
Visit our sister site at: